Lasergraveren; wat is dat precies?

 

Lasergraveren, het is een van de nieuwere technieken op het gebied van graveren en veel gebruikt in met name de industriële sector. Maar wat is lasergraveren precies en waarvoor kun je het zoal gebruiken?

Waarvoor wordt het gebruikt?
Een vraag die eigenlijk vrij gemakkelijk te beantwoorden is, maar waar je niet dagelijks bij stil staat. Lasergraveren is namelijk de ideale techniek voor het graveren van naamborden, merklabels en bedieningspanelen, maar ook zeer gedetailleerde afbeeldingen zoals QR-codes kunnen perfect worden gecreëerd door middel van de laser. Hierdoor kom je soortgelijke gravures met regelmaat tegen in het straatbeeld, en zijn ze dichterbij dan je denkt. 

Lasergraveren is breed inzetbaar en zeer aantrekkelijk voor bedrijven die graag een strakke, moderne uitstraling willen met behulp van gegraveerde borden en panelen. Dit kan uiteenlopen van kleine bordjes met een naam, slogan of boodschap tot oorkondes en gegraveerde awards. Ook in fabrieken wordt er veel gebruik gemaakt van lasergravures. Vooral instructiepanelen en dergelijke worden gegraveerd, mede omdat de tekst permanent is en niet kan vervagen, vervuilen of kan worden verwijderd.

Hoe gaat lasergraveren in zijn werk?
Lasergraveren verloopt zoals te verwachten via een laser die wordt bestuurd door een computer. Hierin wordt de gewenste afbeelding opgenomen en gegraveerd door de laser op het door jou zelf gekozen materiaal. Hierdoor zijn alle uiteenlopende woorden, afbeeldingen, lettertypes en ander soort ontwerpen mogelijk te laseren.
Ook de materialen die tot de mogelijkheden behoren zijn zeer divers te noemen. Zo kan er worden gegraveerd op:
·        Gecoat metaal, waarbij enkel de oppervlakte blijvend verkleurd. Perfect voor in de voedselindustrie en andere industriële sectoren.
·        Kunststof, hierbij wordt een deel van de oppervlakte weg gelaserd en dit maakt het uiterst geschikt voor gedetailleerde afbeeldingen. 
·        Organisch materiaal zoals hout kan ook prima gebruikt worden om te lasergraveren. Denk hierbij aan een wijnkist met opdruk of bijvoorbeeld een houtenpaal met bewegwijzering. 

De voordelen
Zoals te zien is, is lasergraveren een vaak voorkomende techniek in het dagelijkse leven. En het voordeel van lasergraveren tegenover bijvoorbeeld frezen is dat het in grote oplage vele malen goedkoper en sneller is. Daarnaast voldoen lasergravures geheel aan alle industriële normen. Hierdoor is het de ultieme techniek voor in de voedselindustrie en horecasector, omdat de lasergravures enkel de kleur veranderen in het oppervlak in plaats van het oppervlak aan te tasten. 

Bij ons kan je ook terecht voor het laten laseren van hout, glas, plexiglas, vilt, spiegels, drinkglazen, champagneglazen, wijnflessen, wijnkistjes, leistenen onderzetters, vilten onderzetters, demonstratie dozen, kaarsen, kaasplankjes, broodplanken, leer, spijkerstof, papier , maquettes, thermosflessen, marmer wandtegels, herdenkingsplaquette in glas-acrylaat-marmer,  enz. enz.

Voor de industriële toepassingen maken wij o.a. machineplaatjes en typeplaatjes. Deze worden gemaakt van een kunststof plaat die bestaat uit 2 lagen die verschillend van kleur en zelfs verschillend van structuur kunnen zijn.
De toplaag wordt met de laser "weggebrand", het is daardoor mogelijk om zeer kleine teksten en logo's te gebruiken. Deze platen zijn te leveren in honderden kleurcombinaties.
De borden zijn dan kras- en slijtvast en bestendig tegen vele soorten chemicaliën, daardoor zeer geschikt bij fabrieken die met chemische vloeistoffen en dampen werken.

Of het nu gaat om 1 bordje of 10.000 bordjes, wij maken elke gewenste oplage.